Kayu manis
·Khasiat
: Ujian klinikal menunjukkan bahawa kayu manis adalah rempah yang
aktif,menambah glukos dan mencegah lebihan kandungan gula dalam darah.
Penyediaan
: Jadikan serbuk kayu manis sebagai bahan campuran dalam hidangan pagi seperti
kopi,teh,sup atau bijirin.Amalkan satu sudu sehari.
Bonus: Dapat menghindarkan tubuh daripada kesejukan. Kayu manis
dalam sajian boleh melancarkan peredaran darah dan membantu mengatasi masalah
suhu badan yang rendah.
Jintan
Khasiat : Kajian di Jerman mendapati minyak daripada jintan
mengandungi carminative ( gas pelega) untuk melegakan masalah kembung dan sakit
perut.
Penyediaan : Masukkan 1 sudu serbuk jintan ke dalam
omelette,coleslaw atau kek buah-buahan.Untuk mengubati masalah pencernaan (dypepsia)
campurkan jintan dengan minyak pepermin dalam ramuan.
Bonus: Meredakan batuk – berkesan meredakan batuk dan sakit
kerongkong. Masukkan 2 sudu jintan ke dalam 2 cawan air dan biarkan selama 2
minit. Kemudian campurkan madu dan sedikit air panas sebelum diminum.
Lada Hitam
Lada Hitam
Khasiat
: Lada hitam dipercayai boleh melegakan masalah kerap membuang air kecil.Ia
juga mengandungi thermogenic yang menggalakkan kadar metabolik.
Penyediaan:
Taburkan serbuk lada hitam dalam hidangan ,sama ada hidangan steak ataupun
salad.
Bonus : Mampu menyerap lebih nutrien – Piperine iaitu komponen
aktif dalam lada hitam menggalakkan penyerapan nutrien ke dalam usus.
Jadi,mengambil lada hitam bersama hidangan menjadikan anda lebih sihat!
Jintan Putih
Kelebihan :Menurut kajian Universiti Cornell,jintan putih
yang bersifat antibakteria menghapuskan 80 % bakteria atau fungus dalam makanan
serta mematikan kuman.
Penyediaan :Kisar jintan putih dengan
sedikit kapur makan dan jadikannya sebagai bahan penyedap salad atau roti dan
sebagai salah satu ramuan dalam sajian hidangan Mexico dan India.
Bonus :Mengelak strok-Kajian daripada pelajar University Of
Southern Denmark mendapati jintan putih menyekat pembekuan darah sekali gus
memberi peluang kepada pengamalnya dari risiko terkena strok.
Cengkih
Kelebihan
:Kajian di Universiti Kansas berkaitan rempah mendapati cengkih berkuasa
sebagai antibakteria dan membantu memusnahkan Escherichia Coli Infection
(E.Coli) dalam daging.
Penyediaan :Gaul satu sudu serbuk cengkih
pada daging sebelum memasak sebagai cara untuk menjadikan hidangan anda
sekeluarga menyihatkan.
Bonus :Melindungi gigi dan gusi.Perisa dan minyak cengkih
menyekat pertumbuhan bakteria.Untuk gusi yang sihat,masukkan 1 atau 2 sudu
cengkih dalam1 cawan teh pekat dan minum.
SERBUK
LADA MERAH:
Kelebihan
: Capsaicin iaitu bahan aktif dalam lada boleh meningkatkan kadar metabolik
sebanyak 25%.
Penyediaan : Untuk membakar lemak,campur 1 sudu teh
serbuk lada merah dalam penyediaan makanan.Sebelum menyediakan menu yang
berbentuk manisan,taburkan sedikit lada merah ini bersama campuran madu dan
kayu manis.
Bonus : Melegakan sakit otot – 81% kes sakit otot dapat diatasi
apabila pesakit ini mula mengamalkan lada merah dalam pemakanan dalam tempoh
dua bulan.
HALIA
Kelebihan : Gingerols sebagai komponen aktif dalam halia menyekat cyclooxygenase iaitu enzim yang bertindak balas kepada penyakit radang.
Penyediaan :
Sedia satu cawan teh panas yang dicampurkan dengan 2 sudu serbuk halia. 2 sudu
halia kering juga boleh dijadikan sebagai bahan campuran dalam pai,roti atau
kek.
Bonus : Halia membantu menyeimbangkan kandungan gula dalam
darah,kata Susan M.Lark yang mengkaji kebaikan halia kepada tubuh.
KUNYIT
Kelebihan : Cucumin yang didapati dalam kunyit berfungsi meningkatkan daya ingatan dan membantu masalah mental.Kajian ahli sains di Los Angeles mendapati diet yang kaya dengan bahan cucumin boleh mengurangkan pertumbuhan beta- amyloid yang menghalang komunikasi antara sel otak.
Penyediaan
: Tingkatkan daya ingatan anda dengan mencampurkan satu sudu kunyit dalam
sayuran atau sebagai perisa makanan yang sesuai.Cuba dapatkan satu sudu sehari.
Bonus : Kandungan cucumin yang bersifat antioksida dan antiradang
juga bertindak balas melawan radikal bebas yang merosakkan kulit. Dengan
mencampurkan 2 sudu serbuk kunyit,1 sudu jus limau dan sedikit air boleh
menyembuhkan kesan luka.
SOURCE: http://ujanasihat.com/gizi/rahsia-8-rempah-ratus-popular/
No comments:
Post a Comment